Boekelo is een gezellig dorp in de gemeente Enschede en telt ongeveer 3.200 inwoners. Het oude fabrieksterrein van Texoprint, voorheen  de Boekelosche Stoomblekerij ano 1888, is getransformeerd naar een nieuwe woonwijk, ‘De Bleekerij’. De industriële gebouwen en schoorsteen aan de spoorzijde van het terrein hebben een bestemming gekregen binnen het stedenbouwkundige plan en blijven dan ook voor de toekomst bewaard.

Het dorp en omgeving trekken veel toeristen, er zijn prachtige fiets- en wandelroutes, o.a. naar de watermolen in Oele, het Buurserzand, Haaksbergen en Twekkelo. Informatie hierover kunt u vinden bij het Toeristisch InformatiePunt aan de Windmolenweg, direct naast eetcafe De Buren. In Usselo, op enkele kilometers van Boekelo, staat de korenmolen Wissink’s Möl, een standerdmolen uit 1802.

In het Twentse coulissenlandschap van Boekelo liggen historische landgoederen waaronder het Hof te Boekelo (een oorspronkelijke havezathe uit 1570), De Weele, Zonnebeek en ’t Stroot.

De “Museum Buurtspoorweg” rijdt regelmatig over een historische museumspoorbaan met gerestaureerde stoomlocomotieven en wagons vanuit Boekelo naar Haaksbergen. Halverwege dat traject ligt de halte “Zoutindustrie” nabij “Hotel Bad Boekelo”.
Boekelo kent een jaarlijks internationale paardensportevenement, “De Military”. Net buiten het dorp is een 18 holes golfbaan en een driving range.

De geschiedenis van Boekelo wordt bepaald door boerderijen, land en marken, verkoop, vererving en aanpassingen. Door de opening van de spoorlijn Winterswijk-Boekelo-Enschede-Hengelo in 1885, vestigde zich in Boekelo industrie.

Zoutwinning

zoutboortoren

Boekelo is vooral bekend door de zoutindustrie.Van oorsprong was hier zee. De reden dat bij het boren naar goed drinkwater men in 1887  ontdekte men dat er veel zout in de bodem zit. De start van een de zoutwinning.

In 1918 is de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie in dit dorp begonnen met zoutwinning. Door de komst van het Twentekanaal is de fabriek van de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie in 1936 verplaatst naar Hengelo (nu Akzo Nobel).

‘de zee op de heide’

golfslagbadOmdat de K.N.Z. zich bewust was van de werkgelegenheid van de zoutindustrie voor de Boekelose bevolking, kwam ze met het idee om een natuur-zoutbad te realiseren  om de bewoners in het oosten van Nederland ook van zout water, zonlicht en lucht te laten genieten: ‘de zee op de heide’.

Om bezoekers te trekken werd ook een apart golfslagbad aangelegd. In 1934 werd het bad geopend. Het landelijk populaire zoutwatergolfbad ‘Bad Boekelo’ is in 1985 gesloten.Op deze plek is nu het hotel Bad Boekelo gevestigd.

Textiel

Ook de textielindustrie floreerde in Boekelo. De N.V. Boekelosche Stoomblekerij in 1888 opgericht door de zonen van Gerrit Jan van Heek, werd in 1965 overgenomen door Unilever die het bij P. Fentener van Vlissingen & Co’s Katoenfabrieken N.V. voegde, het latere Texoprint. In 2004 stopt Texoprint de productie.

In 1960 richt de Boekelose Stoomblekerij Boekelo Foliën op, die in 1965 een eigen fabriek krijgt op het naastgelegen terrein. Het latere Boekelo Decor sluit in mei 2011.

De Bleekerij

bleekerijOp het oude fabrieksterrein is in 2008 een nieuwbouwplan gerealiseerd ‘De Bleekerij’ waarbij delen van het industriële erfgoed, zoals de oude gevels van textielgebouwen en de fabrieksschoorsteen, bewaard zijn gebleven.
Er staat ook nog een oude portiersloge, waar tegenwoordig de Stichting Historische Kring Boekelo Usselo Twekkelo gevestigd is.

Grolsch

In 2001 wordt het officiële startschot gegeven van de bouw op de grens van Enschede en Boekelo. Het nieuwe, ultramoderne complex vervangt in 2004 de beide oude brouwerijen in Enschede en Groenlo.

(bronvermelding: grote delen van bovenstaande tekst is overgenomen uit Wikipedia)

De Boekelose vlag

De kleuren in de Boekelose vlag verwijzen naar de geschiedenis van Boekelo.

 • Blauw: ooit was hier de zee
 • Wit: in die zee sloeg het zout neer
 • Groen: daarboven op kwam de  grond waarop het bos groeide
 • Geel: het gewonnen zout bracht de welvaart, ook gesymboliseerd door de gouden munt met daarin de boortoren

Geschiedenis Boekelo in vogelvlucht

 • 1885 – 1937

  Spoorlijn Winterswijk-Boekelo-Enschede-Hengelo.
  Tot in de vijftiger jaren bleef een spoorverbinding Boekelo-Enschede bestaan.

 • 1887

  Bij het boren naar goed drinkwater wordt ontdekt dat onder Twente veel zout zit.

 • 1889

  De Boekelosche Stoombleekerij -BSB- start productie. 3 beken voor water en langs de spoorlijn.

 • 1894 – 1978

   Oprichting Boekloosche Coöperatie Stoomzuivelfabriek. Opgericht door Gerrit Jan van Heek van het Stroot.

 • 1918

  De Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie vestigt zich te Boekelo. Op de locatie van de huidige parkeerplaats van Hotel Bad Boekelo.

 • 1952

  De productie van zoutfabriek in Boekelo wordt definitief stilgelegd. Alles wordt geconcentreerd in Hengelo aan het Twentekanaal.
  “De zee op de heide “ het zoutwaterbad met hotel Bad Boekelo blijft echter bestaan.

 • 1960

  De BSB richt Boekelo Foliën op. In 1965 krijgt deze een eigen fabriek naast de BSB in Boekelo.

 • 1967

  De Museum Buurt Spoorweg (MBS) Haaksbergen-Boekelo v.v. wordt opgericht.
  De eerste rit vindt plaats in 1971.

 • 1971

  De Eerste Military Boekelo bij manege in het Teesinkbos. En daarvoor de steeplechase op Stepelo.

 • 2004

  Tussen Usselo en Boekelo realiseert Grolsch een nieuwe brouwerij inclusief kantoren. Op 7 april van dit jaar opent de Grolsch haar deuren van de nieuwe bierbrouwerij in op de Kleine Plooy in Usselo.

 • 2004

  Texoprint -voorheen Boekelosche Stoombleekerij- stopt de productie. Na sloop van veel gebouwen wordt het terrein bewerkt tot het inrichten van de nieuwe woonwijk De Bleekerij.

Wilt u meer weten over de geschiedenis van Boekelo?

Neem dan contact op met de Historische Kring:

logo-historische-kring-boekelo-usselo-twekkelo.png
Boekelosestraat 400, 7548 AW  Boekelo
2 Roelof Blokzijlstraat Enschede Overijssel 7548 NL

Openingstijden Historisch Centrum [het portiershuisje van aan het Bleekerijplein]

maandagavond: 19:30 – 22:00 uur – is iedereen welkom
vrijdagochtend:  10:00 –  12:00 uur – inloop voor iedereen die iets te melden heeft, vragen wil stellen, oude documenten heeft of gewoon uit belangstelling.