Nieuwe grensoverschrijdende fietsroute

Fietsroute ‘8-er de grens’ in de Nederlands-Duitse grensregio

Op 25 juni is de grensoverschrijdende fietsroute ‘8-er de grens’ tussen Ahaus, Haaksbergen, Rekken, und Vreden officieel geopend. De naam verwijst zowel naar de vorm van de route (2 lussen die samen de 8 vormen) als het verkennen van het landschap ‘achter de grens’. Met het verdwijnen van de grenscontroles in 1992 raakten de grens- en smokkelverhalen in de vergetelheid. Met deze nieuwe route wordt het leven met de grens aan de hand van bijzondere, grappige of spannende anekdotes weer tot leven gewekt. De fietsroute ‘8-er de grens’ zal de eerste grensoverschrijdende fietsroute zijn die van knooppunten is voorzien.

Twee etappes van zo´n 38 km kruisen elkaar bij restaurant Rotering in Rekken/Oldenkott. Het is nog helemaal niet zo lang geleden dat het grenscafé van de familie Rotering ingeklemd zat tussen de Nederlandse en Duitse slagboom. Tegenwoordig is het een uitstekend startpunt voor wandel- en fietsroutes. Andere startpunten voor de route zijn Hotel-Restaurant Kloppendiek bij TOP Vreden-Zwillbrock en TOP restaurant Haarmühle in Ahaus-Alstätte.
De zuidelijke route
Op Route Zuid kom je alles aan de weet over de slimme smokkeltrucs, zoals kinderwagens met een dubbele bodem, de smokkelende non Martha of pijnlijke versprekingen. Een hoogtepunt onderweg is ongetwijfeld het Zwillbrocker Venn met zijn flamigo´s. In Eibergen hebben streekgeschiedenis en kunst een plekje in  het Historisch Museum de Scheper gevonden. Bij de Mallemse molen – waar op zaterdag nog steeds graan wordt gemalen – vertrekken de historische berkelzompen voor een boottocht over de Berkel.
De noordelijke route
Ontdek op de Route Noord waarom  de grensbewoners geen enkel probleem hebben elkaar te begrijpen alsook het eeuwige kat-en-muisspel tussen commiezen en smokkelaars. In het natuurgebied het Haaksbergerveen heb je in de zomermaanden grote kans een schaapherder met zijn kudde tegen te komen. Bij de bijna 400 jaar oude watermolen Haarmühle, die nog steeds in bedrijf is, is tegenwoordig het populaire café-restaurant gevestigd.
Handig met knooppunten
‘8-er de grens’ is de eerste grensoverschrijdende fietsroute die in zijn geheel aan beide zijden van de grens van knooppunten is voorzien. Het Nederlandse knooppuntensysteem en het Duitse systeem met routebordjes – met plaats van bestemming, richting en afstand – waren nog niet op elkaar afgestemd. Door het integreren van de beide systemen tussen Coevorden en `s Heerenberg worden fietstochten over de grens toekomstig nog gemakkelijker. Met de nieuwe app heeft u onderweg geen kaart meer nodig. Alle verhalen, de route en bezienswaardigheden staan gewoon op uw smartphone.
Alle informatie over ‘8-er de grens’ is te vinden op
www.grensbelevenis.nl/8-ter-de-grens.
‘8-er de grens’ is een gezamenlijk project van de toeristische organisaties in dit grensgebied i.s.m. het Grensoverschrijdend Projectbureau voor Toerisme van de EUREGIO in Gronau. Het project wordt in het kader van het INTERREG IV A progamma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door de ministeries van Economische Zaken van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen en de provincies Overijssel en Gelderland.